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Not  every contractor is an uber-sophisticated business, chock-full of  accountants, lawyers, and
internal auditors who review every single  accounting transaction for cost allowability. Not every
contractor  can afford the kind of dedicated indirect staff to review every  single transaction
before it is recorded to ensure it’s being  recorded properly, then check it again as it’s being
recorded, and  then check it one more time after it’s been recorded—just to make  sure. It’s
simply not feasible even for the biggest DoD  contractors; and it’s well-nigh impossible for the
smaller ones.

  

So  companies muddle through, somehow. They do stat samples and they look  at risky
accounts, and they hope that not too many unallowable costs  slipped through the cracks. They
hire one or two ex-DCAA auditors and  they send a couple of people to a seminar every other
year. Those  folks become the SMEs that the rest of the company turns to in order  to make the
proper call regarding cost allowability.

  

And  when DCAA questions a transaction and those company SMEs can’t  figure out what the
company’s position should be, then they turn to  outside consultants for help.

  

Hello,  pleased to meet you.

  

Recently  we received a question on cost allowability. We answered it. The  company didn’t
offer to pay us and we didn’t bill them. As a  result we gave them a quick-and-dirty, two
sentence answer. But there  was a longer answer that we might have given, had we been under
a  consulting contract. We thought we would publish the longer answer  here.

  

Why  didn’t we give this longer answer to the person who emailed us the  question? Not likely.
They got the answer they paid for. It’s not  like we charged ‘em for it.

  

Here  is the question:

  

The  DAR Council said that if the cheapest ticket is non-refundable (NR)  then that is the ticket

 1 / 5



In Which a Question on Cost Allowability is Answered

Written by Nick Sanders
Monday, 27 April 2015 00:00

to be booked. Well of course NR tickets  are the cheapest so that's what we book. But say we
don't take  the flight for whatever reason? Is the cost/expense of the  ticket still an allowable and
billable cost? My resident DCAA  office has always been of the opinion that if the flight isn't
taken  then the cost cannot be billed to the Government. The Federal  Register announcement
of the January 2010 update discussed  allowability of change fees but not of NR tickets that
aren't used.

  

What  are your thoughts on the allowability of unused NR tickets?

  

Before  we share our thoughts on the question, what are your thoughts? Is the resident DCAA
office correct that “if the flight  isn’t taken then the cost cannot be billed to the Government”? 
Yes or no? Please support your answer.

  

Giving  the longer, consultant-type, answer required a bit of analysis. To  that end, let’s unpack
the airfare allowability requirement a  little bit.

  

Federal  Acquisition Circular (FAC) 2005-38, published December 10, 2009,  contained a final 
rule
implementing FAR Case 2006-024, which revised Cost Principle  31.205-46 (Travel Costs). At
the time, the Civilian Agency  Acquisition Council and the Defense Acquisition Regulations
Council  (the FAR Councils) provided the following rationale for the revision—

  

The travel cost principle at  FAR 31.205-46(b) currently limits allowable contractor airfare costs 
to ‘the lowest customary standard, coach, or equivalent airfare  offered during normal business
hours.’ The Councils are aware that  this limitation is being interpreted inconsistently, either as
lowest  coach fare available to the contractor or lowest coach fare available  to the general
public, and these inconsistent interpretations can  lead to confusion regarding what costs are
allowable.

  

The Councils believe that the  reasonable standard to apply in determining the allowability of 
airfares is the lowest priced airfare available to the contractor. It  is not prudent to allow the
costs of the lowest priced airfares  available to the general public when contractors have
obtained lower  priced airfares as a result of direct negotiation.
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As  required, the FAR Councils solicited, considered and responded to  public input. Here are
some relevant portions of the public comments,  and responses thereto, published along with
the final rule.

  

Comment:  Does ‘lowest priced coach class’ mean the cost of  ‘non-refundable’ tickets when
they are available and their cost  is lower than refundable tickets?

  

Response:  If the lowest available airfare is a non-refundable ticket then it is  the allowable cost
unless one of the exceptions in FAR 31.205-46(b)  applies.

  

Comment:  Please address whether or not costs associated with cancelling or  changing
restricted tickets will be allowable; alternatively, insert  the word ‘unrestricted’ into the phrase,
i.e., ‘lowest priced  coach class unrestricted or equivalent airfare available to the  contractor.’

  

Response:  The Councils believe that the revision does not impact the  allowability of costs
associated with cancelling or changing  restricted tickets or a forfeiture of air travel tickets
purchased in  good faith but later determined to be unsuitable to the mission  requirements. To
answer the Commenter's questions, the costs before  and after the revised cost principle should
be allowable.

  

As  can be seen from the foregoing, the original question we received was  not entirely factually
accurate. First of all, it was not the DAR Council that issued the rule revision, it  was both of the
Councils that were publishing the rule and “saying” what  the rule meant. Second, the FAR was
published in December, 2009 –  not January, 2010 – though it had a January, 2010 effective
date,  so maybe that’s a bit nitpicky.

  

But  the biggest error was in the comment that the FAC discussed the  allowability of change
fees but not the allowability of tickets not  used. As can plainly be seen, the FAR Councils
absolutely discussed  both situations and clearly stated that both “should be allowable.”  That’s
half the answer.
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Now  on to DCAA and its erroneous interpretation of the Cost Principle.  Assuming the
interlocutor accurately conveyed the essence of the DCAA  position, we note that the position
would conflict with DCAA’s own audit  guidance  on  the Cost Principle revision.

  

The  MRD that provided guidance to DCAA auditors on the rule change stated—

  

Costs associated with  cancelling or changing restricted or non-refundable tickets should be 
considered an ordinary and necessary business expense unless the  contractor’s data show the
costs are the result of a history of  inadequate advance travel planning procedures. 

  

The  DCAA audit guidance, quoted above, clearly shows that the costs of  non-refundable
tickets that are not used are allowable – unless the  contractor has been negligent in its travel
planning. Therefore, not only is there support in the promulgating comments for the contractor's
position, there is also support in the DCAA audit guidance.

  

QED

  

That’s  not to say that we entirely agree with every aspect of that piece of  DCAA audit
guidance. As is unfortunately too often the case, it has  some wonky stuff that DCAA seems to
have created out of nothing;  certainly from nothing found in the FAC.

  

For  example, take a look at the foregoing –

  

To comply with the revised  rule, the contractor’s policies and procedures should provide for 
advance planning of travel to assure that the lowest priced airfare  available to the contractor for
flights during normal business hours  is documented and utilized as the baseline allowable
airfare cost. To  determine the lowest airfare available to the contractor for flights  during normal
business hours, the contractor must now consider  nonrefundable airfares and lower airfares
negotiated with airlines,  travel service providers, credit card companies, etc. …
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Ordinarily, with adequate  advance planning, documentation substantiating the lowest airfare 
available takes the form of quotations from competing airlines or  travel service providers from
which the lowest priced airfare can be  selected, giving proper consideration to any potential
discounts or  credits to the contractor’s cost. There may be instances where only  one flight is
available for a given mission need and, therefore, only  one quote is obtained, in which case the
one quotation would  substantiate the lowest priced airfare available. However, auditors 
observing frequent instances in which a single quotation is obtained  to support the airfare
should assess whether the design or execution  of the contractor’s policies and procedures
results in unreasonable  airfare costs.

  

As  you can see, from the December, 2009 FAC, the DCAA policy folks  created a number of
checklist items out of whole cloth. For example,  all of a sudden a contractor must obtain
“quotations from competing  airlines or travel service providers” in order to substantiate that  it
chose the lowest available airfare. From that imaginary  requirement comes the likely
questioning of air fares for which the  contractor did not obtain quotations.

  

Seems  kind of silly to us.

  

But  that being said, a contractor’s travel policy should absolutely  require advance travel
planning, as well as the booking of airfare at  the earliest feasible time, in order to obtain the
best fare and also  to prevent travelers from gaming the system by booking full fares  just before
travel in order to get the free upgrades airlines often  offer in such circumstances. But all that
other stuff is hokum. Pick  the schedule, pick the lowest fare for the schedule, and document the
 other possible fares. Done. You have now substantiated the  allowability of the airfare.

  

Similarly,  if you book a non-refundable airfare (and you should) and you end up  cancelling the
flight, then the cost is allowable. But remember to  have the employee process an expense
report – as if the flight was  actually taken – documenting business purpose as well as the
reason  the trip was cancelled. If you don’t do those things then you might  well find DCAA
questioning the airfare; not because it was a  non-refundable trip that wasn’t taken, but because
you failed to  provide the business purpose for the trip. Two different things.

  

So  there you go. Here’s a real consulting-type answer to the question,  one reserved for when
clients actually engage Apogee Consulting,  Inc., and pay us for our time.
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